csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 70

Legkoraibb érésű, jól elviseli a korai vetést. Hűvös időben is jól fejlődik.

Bővebben...

Vetés

A takarmánykukoricával ellentétben a csemegekukorica vetése több szempontból is nagyobb figyelmet és szakértelmet kíván.

Bővebben...

Vetéstervezés

Desszertkukorica vetésszakaszok vetési időpontjának meghatározása átlagosnál melegebb valamint hűvösebb időjárás esetén...

Bővebben...

Dessert R68 (új)

Rendkívül korai érésú desszert típusú fajtaújdonságunk.
Az eddigi legkoraibb fajtánál, a Dessert 70-nél is korábbi.

Bővebben...

A desszertkukoricák szedése és felhasználása

csemegekukorica felhasználása

Az új, magas cukortartalmú csemegekukorica hibridek, a desszertkukoricák nemcsak különleges étkezési minőségükkel térnek el a hagyományos fajtáktól, hanem az érettség-meghatározás és a felhasználási lehetőségek tekintetében is. Közismert, hogy a hagyományos csemegekukorica-fajták akkor a legalkalmasabbak főzésre, amikor a hüvelykujjkörömmel szétnyomott szemekből kifröccsenő tejszerű nedv már kellően sűrű, krémszerű.

A desszert típusú hibridek (pl. Dessert 80) érettség-meghatározására ez a módszer nem alkalmazható. A szemek nagy mennyiségű egyszerű cukrokat tartalmaznak, viszont poliszacharidokat és keményítőt egyáltalán nem. Ezért a szétnyomott szemekből még túlérett állapotban is átlátszó és nem tejszerű folyadék buggyan elő. A desszert típusú fajták érettség-meghatározásához a szemek növekedését és színeződését kísérjük figyelemmel: akkor kezdjük a csövek törését, amikor a szemek már jól kitelnek és színük a cső csúcsi részén halvány-sárgára, másutt pedig világos aranysárgára változik.

A desszert típus nagy értéke, hogy a szemek öregedése lassú, így az éréskezdetet követően akár 1 héten keresztül is jó minőségű termést takaríthatunk be. Ugyanakkor a szemek magas cukortartalma a törést követően is hosszú ideig megmarad. A hagyományos fajták esetében mire a kukorica a termelőtől a kereskedőn át a fogyasztó asztalára kerül, édességét jórészt elveszíti. A desszert típusú hibrideknek viszont "másnaposan" is megmarad rendkívüli édességük és friss, ropogós ízük. A fogyasztó szívesen vásárol ismét az ilyen portékából és a termelő is számíthat arra, hogy áruja keresett lesz. A desszert típusú fajták kiemelkedő áruértékét világszerte a frisspiacra és az exportra értékesítő profi árutermelők hasznosítják.

desszertkukorica felhasználása

A nugát típusú hibridek (pl. Nugat 72) érettség-meghatározására viszont jól használható a "hüvelykujj körömpróba". Ugyanakkor a szemek színeződése önmagában megtévesztő lehet. A fogyasztásra érett szemek világossárgák, gyöngyházfényűek. Még túlérett állapotban is a megszokottnál világosabb színűek és a zsengeség látszatát keltik. Ezeknek az egyedülállóan kellemes zamatos ízű fajtáknak a széleskörű piaci felhasználását a szemek héjának zsengesége, sérülékenysége korlátozza. A nugát típusú hibridek mindenekelőtt általános konyhakerti felhasználásra és a közeli piacok ellátására alkalmasak.

A csöveket mindig csuhélevelekkel együtt szedjük és szállítsuk. A termés minőségét leginkább hűtéssel és a kiszáradás megakadályozásával óvhatjuk. Mindenképpen előzzük meg a leszedett csövek befülledését. Hűtőszekrényben, hűtőtárolóban akár egy hétig is eltartható a csemegekukorica.

A növényről le nem szedett csövek a túlérést követően már legfeljebb csak állati takarmányozásra használhatók fel. A következő évi vetőmag biztosítására ezek a csövek nem alkalmasak, mivel mindegyik forgalomban lévő fajta F1 hibrid.

Elérhetőségek:

Nigicser Győző

8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

Tel.: (06) 89/318-463

Mobil: (06) 30/927-3477


NigicserÁron©1998-2019