csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 73

Termése nagy, kiegyenlített, szép küllemű. Korai termesztésre általánosan ajánlott.

Bővebben...

Mélység és sűrűség

Alapvetően téves az a gyakran tapasztalt gondolkodás, hogy a mélyre vetett kukorica jobban elviseli a nyári szárazságot.

Bővebben...

Vetéstervezés

Desszertkukorica vetésszakaszok vetési időpontjának meghatározása átlagosnál melegebb valamint hűvösebb időjárás esetén...

Bővebben...

Gyöngyhajnal (új)

Rendkívüli koraisága ellenére nagy csőméretű. Akár már április elejétől is vethető.

Bővebben...

Termésbiztonság fokozása

A forgalomban lévő desszert- és csemegekukorica fajták mindegyike F1 hibrid, így joggal várhatnánk el, hogy a vetőmagból egyformán fejlett növények és azokon egyöntetűen szép csövek fejlődjenek. A gyakorlatban nem mindig sikerül elérni ezt az optimális állapotot. Az egyes magok ugyan genetikailag teljesen egyformák, ám a vetéskor többé-kevésbé elérő körülmények közé kerülnek. Az egyik mag egy kicsit mélyebbre juthat, a másik kissé nedvesebb környezetbe, a harmadikra rögösebb vagy éppen tömörebb takaróföld kerül, és még sorolhatnánk a kisebb-nagyobb különbségeket, melyen aztán számottevően befolyásolják az adott mag csírázását, kelését. Mindezek hatására a magvak egy része vontatottabban, később kel ki, mint a többi. A kelést követően, a növekedés során a kezdetben lemaradt növények hátránya csak fokozódik, hiszen a vízért, tápanyagért és fényért való küzdelemben alulmaradnak az erősebb társaik mellett. Ezek a növények már csak kicsi csövet képesek fejleszteni, vagy sokszor még azt sem, és végső soron a növényállományban haszontalan, sőt káros "gyomnövénnyé" válnak.

óriási desszertkukorica

Mit tehetünk az egyöntetű növényállomány kialakítása érdekében? Mindenekelőtt a magágykészítést és a vetést végezzük el a lehető leggondosabban (lásd a "Desszertkukoricák vetése" című cikket). Emellett az úgynevezett "kettős vetés" módszerével igen eredményesen alakíthatunk ki egyöntetű és kellő sűrűségű növényállományt, ami magas terméshozamot és kiváló minőséget biztosít. A kettős vetés lényege, hogy a kívánt tőszámnál kétszer több magot vetünk el, majd a kelés után az optimális sűrűségűre egyeljük a növényeket. Kézi vetés esetében egy fészekbe vessünk 4 szemet, amiből majd két fejlett növénykét hagyjunk meg. Gépi vetésnél a sortávolság változatlanul hagyásával a soron belüli magsűrűséget növeljük. Kelés után, kb. arasznyi növénymagasságnál távolítsuk el (kézzel vagy kapával) a gyenge vagy rovarrágott növényeket, és így szabályozzuk be az adott területen optimálisnak tekintett tőszámot (4-6 növény/m2) A kettős vetés módszerével 6 éven keresztül végzett kísérleteink tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze:

 • Kedvezőtlen időjárás, talajállapot vagy rovarkártétel esetén is nagy eséllyel marad annyi erős növény, amennyi az optimális tőszámhoz szükséges.
 • A korai vetések termesztési kockázata erősen mérséklődik.
 • A csírázó magvak segítik egymást a kelésben (fészekbe vetéskor).
 • Az egyelés során a legerősebb, legtermékenyebb növények maradnak meg, míg a gyengén fejlődő, később "gyomosító" egyedeket időben eltávolítjuk.
 • Jelentősen csökken a növények fattyasodása. "Kacsozásra" nincs szükség.
 • Végeredményben javul a termésbiztonság és a –minőség; az első osztályú piacképes csövek aránya átlagosan kétszeresére nő.

 • Vajon megéri? Sokan úgy gondolhatják, hogy a kettős vetés igen költséges módszer, hiszen több vetőmagra van szükség. érdemes egy kicsit számolni: Ha a kívánt tőszám 5 növény/m2, akkor ehhez a hagyományos vetési módszerrel 6 magra, míg kettős vetés esetén 10 magra van szükség. A plusz 4 mag költsége mintegy 10 Ft, azaz termőtövenként mindössze 2 Ft. Többéves kisüzemi termesztési tapasztalataink alapján a kettős vetés plusz vetőmagköltsége 6-10-szeresen megtérült a hozam- és minőségjavulás által.A kockázatos korai vetésszakaszok (április eleje) alkalmával, továbbá kedvezőtlen talajállapot esetén a kettős vetés módszerét feltétlenül ajánljuk!

  Elérhetőségek:

  Nigicser Győző

  8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

  Tel.: (06) 89/318-463

  Mobil: (06) 30/927-3477


  NigicserÁron©1998-2019