csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 80

Jól alkalmazkodó, középkorai érésű hibrid. Termése igen nagy méretű, kiegyenlített.

Bővebben...

Vetéstervezés

A vetést áprilistól június végéig folytathatjuk, viszont a legmagasabb piaci árra azok számíthatnak, akik vállalják a korai, vetés kockázatát.

Bővebben...

Termésbiztonság

A kettős vetés módszerével 6 éven keresztül végzett kísérleteinket, tapasztalatainkat az alábbiakban foglaljuk össze:...

Bővebben...

Nugat 72

Kiemelkedően harmonikus, édes-zamatos ízű, korai érésű hibrid.

Bővebben...

A csemegekukorica vetése

A termesztők többsége jól ismeri a takarmánykukorica vetésének fortélyait. A csemegekukorica ugyanakkor több szempontból is nagyobb figyelmet, szakértelmet kíván. Ez különösen fontos az új, magas cukortartalmú desszertkukoricák esetében. A termesztés eredményessége nagymértékben a talaj előkészítés és a vetés minőségétől, valamint a helyes izolációtól függ.


desszertkukorica vetése

Az étkezési kukoricák vetőmagja számottevően különbözik a takarmánykukoricáétól. A csemege- és desszertkukoricák vetőmagja kevesebb tartaléktápanyagot tartalmaz, amit a csíranövények a kelés során gyorsan felhasználnak. Emiatt a talaj előkészítést és a vetést úgy kell elvégezni, hogy az elősegítse a gyors, egyenletes kelést.


Talajelőkészítés

A csemegekukorica és a középkötött vagy laza, humuszos, tápdús talajokat igényli. A magágykészítés fő szempontja, hogy a talaj jó szerkezetű, egyenletes felszínű és kellően ülepedett legyen a vetés idejére. Igen kedvező hatású, ha földdé érett istállótrágyát vagy más humusztrágyát sekélyen a talajba keverünk.

A csemegekukoricát áprilisban vetjük. A csírázás megindulásához, fajtától függően, 9-11 °C talajhőmérséklet szükséges. A déli országrészben a talaj gyakran már április közepére eléri ezt a hőmérsékletet, míg másutt inkább csak április végére. Aki ennél korábban vet, számolnia kell azzal, hogy hűvösebb időben a kelés vontatott és hiányos lesz. A korai vetés kockázatát csökkenthetjük, ha kétszeres mennyiségű magot vetünk. Ilyenkor a kelés után, a növényeket megfelelő sűrűségűre kell ritkítani.

A desszertkukoricák általában melegebb talajt igényelnek a megfelelő csírázáshoz. Egy fajta csírázási hőigénye egyrészt genetikai adottság, másrészt az adott évjárat vetőmagminőségének függvénye. A forgalomba hozott fajták közül a Dessert 70 és a Gyöngyhajnal örökletesen kiváló kelési erélyű.

A vetést egészen június végéig folytathatjuk – eleinte kéthetente, majd 10 naponként és júniusban már hetente ismételve. Így akár jó két hónapig is élvezhetjük e kiváló csemege friss termését.

Elérhetőségek:

Nigicser Győző

8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

Tel.: (06) 89/318-463

Mobil: (06) 30/927-3477


NigicserÁron©1998-2020