csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert R78

Növekvő népszerűségű sikerfajta. Középkorai érésű rendkívül ízletes vírusellenálló fajta.

Bővebben...

Talajelőkészítés

A csemegekukorica és a középkötött vagy laza, humuszos, tápdús talajokat igényli.

Bővebben...

Felhasználás

A desszert típus nagy értéke, hogy az éréskezdetet követően akár 1 héten keresztül is jó minőségű termést takaríthatunk be.

Bővebben...

Gyöngymazsola

Már nem kapható, helyette a nagyobb csövű és vírusellenálló utódját, a GYÖNGYHAJNAL-t forgalmazzuk.

Bővebben...

Vetéstervezés

A desszertkukoricát megismerő fogyasztóközönség a friss csöves árut több héten keresztül igényli. A piac folyamatos ellátása a legjobb fajták szakaszolt vetésével oldható meg. A mellékelt táblázatok alapján elvégzett vetéssel július elejétől az első őszi fagyokig kb. hetente követik egymást érésben a vetésszakaszok.

A desszertkukorica szakaszolt vetése, a szedés várható időszaka, valamint az egyes vetésszakaszok termelési kockázata és kalkulálható piaci ára

tabla1

A vetést áprilistól egészen június végéig folytathatjuk. A legmagasabb piaci árra azok termelők számíthatnak, akik vállalják a korai, április eleji vetés kockázatát (hűvös időjárás esetén hiányos kelés, fagy, stb.). Ezt a vetésszakaszt KK (=kockázatok korai) jelzéssel illettük. A korai vetés kockázata igen eredményesen csökkenthető "A termésbiztonság és –minőség fokozása" című részben leírt módszer alkalmazásával.

A desszertkukoricák különleges minősége akkor érvényesül igazán az eladási árban, ha több héten át folyamatosan biztosítjuk a frissárut a vevőknek. Az ily módon kialakuló vevőkörünk ragaszkodni fog a megismert minőséghez, és akkor is megfizeti a magasabb árat a desszertkukoricáért, amikor a hagyományos fajtákat már olcsón is alig lehet eladni.

A szakaszolt vetés során a vetésidőpontok helyes meghatározása a legnehezebb feladat. Az egymást követő vetésszakaszok vetésének precíz időzítésével elkerülhetjük a szakaszok egymásra érését, vagy éppen az átmeneti áruhiányt a szedési szezon folyamán. A vetésterv elkészítésekor azzal számolhatunk, hogy átlagos időjárás esetén áprilisban kétszer, májusban háromszor, júniusban pedig négy alkalommal kell vetnünk a folyamatos érés, illetve szedhetőség érdekében. Vetéstervünket azonban mindig a tényleges időjárás alakulásához kell igazítanunk.

Tovább...

Elérhetőségek:

Nigicser Győző

8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

Tel.: (06) 89/318-463

Mobil: (06) 30/927-3477


NigicserÁron©1998-2020